top of page

Insidan räknas

Glad nyhet på salongen! I början av sommaren började jag sälja min första egna produkt: en egendesignad vattenflaska med snygga trycket ”INSIDAN RÄKNAS”!

 

Jag är väldigt stolt över min vattenflaska, som både håller värme och kyla otroligt bra och länge. Har också fått fantastiskt bra feedback på mina vattenflaskor från er, det verkar som ni redan blivit bättre på att dricka vatten! Och även om vattenflaskan inte är en hudvårdsprodukt i vanlig mening så har den i allra högsta grad koppling till huden och till min verksamhet. För bra vätskebalans är viktigt för att vår hud ska återfuktas, vara motståndstålig och få härlig lyster.

 

Så varför är det då så viktigt att dricka vatten? Det finns en anledning till att tidningar, hälsobloggar och influencers tipsar om det år efter år. Under åren har trenderna kring hur mycket vi ska dricka svängt. Jag märker att mina kunder snarare dricker för lite vatten och för mycket annat, till exempel kaffe, läsk och energidrycker. I min kundkrets verkar det också vara lite av en generationsfråga. Tendensen är att framförallt yngre verkar tycka vatten är ”äckligt” eller ”tråkigt”. Till och med de som tränar mycket har något annat än vatten i träningsflaskorna. Det tycker jag är synd. För vatten är vårt allra viktigaste livsmedel och en förutsättning för allt liv på jorden.

 

Din huds hälsa är kopplad till hur hela din kropp mår och hur dina organ fungerar. Huden är det sista organet (ja huden är faktiskt kroppens största organ) som får tillgång till vattnet du dricker och det första som blir av med vätska vid uttorkning. Det finns många andra hälsofördelar med en god vätskebalans. Har din kropp en bra vätskebalans får den bättre förutsättning att transportera syre i kroppen. Det gör att dina celler och vävnader kan fungera effektivt. Det hjälper till ett bättre immunförsvar och gör dina celler mer vitala. Vatten stöttar även din produktion av lymfvätska och hjälper lymfan att transportera bort slaggprodukter och gifter ut ur kroppen genom lymfkörtlar och njurar. En god vätskebalans stimulerar kroppen till bättre sömn. Vatten ger energi och minskar trötthet och allergier.

 

Så hur mycket vatten ska vi egentligen dricka? Vatten finns i det mesta vi stoppar i oss, även mat. Du får i dig ca 1,5 liter genom maten varje dag. Resten behöver du få i dig genom att dricka. Ett bra riktmärke är att dricka cirka 1,5-2 liter om dagen utöver det du får i dig via maten. Tränar du eller om det är varmt ute, behöver du dricka mer. Sprid gärna ut vätskeintaget under dagen. Drick helst rumstempererat vatten med citron i om du har en känslig mage och skall man var riktigt noga så skall du helst undvika måltidsdryck då man lättare slarvar med att tugga maten och sköljer ner den istället. Tuggar du inte ordentligt får du en minskad produktion av saltsyra och matsmältningsenzymer som kan leda till sämre näringsupptag. 

IMG_6641.jpg

”INSIDAN RÄKNAS” kan betyda många saker. För mig betyder det att det är viktigt att vara medveten om vad vi stoppar i våra kära kroppar. Men det är också en liten blinkning till dem som tror att skönhet bara handlar om yta;). Och det är inte minst en hyllning till er, mina vackra kunder, och vår fina relation som vi byggt upp tillsammans här inne på min salong.

 

Må gott och ha en härlig höst!
 

Fem tips gällande vatten!:
1. Lyssna på kroppen! Den säger till om du behöver dricka mer till exempel genom trötthet. 

2. Smaksätt gärna med citron,  gurka eller granatäpple  om du tycker att vatten är  "tråkigt". Kolsyrat vatten är ett bättre alternativ till läsk, saft och så vidare men vanligt  vatten är lättare för kroppen att hantera.

3. Var uppmärksam på din urin – den ska vara ljusgul, inte mörk.

4. Kaffedrickare? Ta gärna för vana att dricka ett glas vatten efter varje kopp. Kaffe är vätskedrivande och om mage och tarm får en vätskerubbning kan det skada organen på sikt.

5. Drick inte överdrivet mycket om du ska träna hårt, kroppen kan ändå inte lagra vattnet inför ett långlopp eller liknande – du blir bara kissnödig i onödan.

bottom of page