top of page

Många bäckar små...

Jag har sagt det många gånger men det tåls att säga igen; Hudvård är inte bara krämer och olika skönhetsbehandlingar. Det handlar även om vad du stoppar i dig, hur du lever och hur du mår fysiskt och psykiskt.

Våra utsöndringsorgan- lever, njurar, lungor och hud - bör vi vara extra rädda om och stötta så gott det går. Deras uppgift är att avlägsna slaggämnen. Slaggämnen är ämnen som är skadliga eller främmande för din kropp eller som inte har en funktion att fylla. Jag pratar ofta om att när våra utsöndringsorgan blir för trötta blir vi inte av med gifterna. De flesta av oss upplever att vi faktiskt lever hyfsat nyttigt och hälsosamt men kan ändå drabbas av diffusa krämpor och symptom. 

I dag använder vi parfymer, kosmetika, hårmedel, luftrenare, myggspray, impregneringsmedel och våra kläder innehåller en mängd kemikalier. Det är heller inte helt ovanligt att en dagsrutin kan innehålla kaffe, svart te, energidryck eller någon dietläsk. Sen kan vi hitta antibiotika, tungmetaller, kemikalier, besprutningsmedel, hormonstörande ämnen eller annat smått och gott i det vi äter. På jobbet kanske vi sitter flera timmar i elektromagnetiska fält framför skärm och under lysrörslampor, på vägen hem andas vi in härliga avgaser i kombo med asfaltsdamm. Det är ju extremt ansträngande att tänka på allt och att ha ett optimalt renlevnadsliv idag. Men livet kanske inte behöver vara allt eller inget? 

Tack vare att vi börjar bli pålästa, ställer krav, och indirekt "röstar" i butiken när vi köper ekologiskt eller miljömärkt så ser jag hopp om att det kan bli stora förändringar "med många bäckar små..."

Under de senaste åren har jag börjat använda mer naturliga, fritt växande och ekologiska ingredienser i produkterna jag använder och säljer på salongen. Det ger inte bara friskare hud och mindre belastning på mina kunders kroppar. Det som är bra för oss blir ringar på vattnet och ger ett fungerande kretslopp. Det är inte bara det rena odlandet för ingredienserna i sig utan framställningen av sammansättningen, förpackningen, transport osv.

Produktresan är ju dessutom inte slut när hudvårdsprodukten kommer på din hud, en del går in i huden och en del sköljs bort och försvinner i avloppet, ett cirkulerande kretslopp som förhoppningsvis skall vara hållbart och inte förstör mer än vad det bygger upp. Jag har framförallt fyra märken som jobbar extra hårt för att vi ska hålla oss friska, samt att djur och natur inte ska bli lidande: hudvårdsmärket Esse & M.Picaut, kosttillskott Wissla och hårvårdsmärket Bruns. Du kan läsa mer om dessa märken under "Hudvårdstips" eller på information för de enskilda produkterna i webbshopen!

Här kommer några tips på vad du kan göra för att hjälpa kroppen!

  • Undvik att köpa städ/rengöringsprodukter, kläder och hudvård/hygienartiklar med för mycket syntetiska kemikalier.

  • Köp ekologiskt/naturligt/fritt växande så långt det går.

  • Få i dig tillräckligt med vitaminer och antioxidanter och ge kroppen bästa näringen.

  •  Du stöttar dina lungor genom djupandning och meditation. Lungorna förser kroppen med syre och transporterar bort koldioxid som är en restprodukt som bildas vid cellandningen och åker ut med utandningen.

  • Ta hand om din lever. Allt du dricker, andas och absorberar genom huden renas och avgiftas här. Levern fungerar som ett reningsverk för vårt blod och hjälper till att bibehålla din hormonbalans genom att förstöra eller inaktivera de hormoner som kroppen inte behöver. Den tillverkar dessutom lymfa som har stor påverkan på ditt immunförsvar. Om levern inte kan ta hand om alla gifter, skickas de istället tillbaka till blodomloppet där de hamnar hos njurar, lungor, huden eller lymfan. Om detta pågår under längre tid kan i värsta fall kroniska sjukdomar uppstå.

  • Var snäll mot dina njurar, de renar blodet från slaggprodukter och främmande ämnen, är ett hormonproducerande organ och deltar bland annat i reglering av syra-bas balansen.

  • Var kräsen med vad du lägger på huden. Huden skall skydda dig, försvaga inte din skyddsbarriär, den skall stå emot bland annat främmande ämnen och virus. Huden berättar hur kroppen mår och vad som pågår på insidan. En överbelastad insida kan lätt visa sig som olika slags utslag på huden.

  • Plastbanta. Välj bort plastförpackningar, plastleksaker osv. Omge dig och hantera plaster så lite du kan.

  • Ha ditt sovrum fritt från elprodukter och skärmar för att under natten undvika strålning och störningar i sömnen då kroppen repareras.

  • Drick vanligt vatten för att underlätta för kroppen att bli av med slaggproduker och gifter.

 

bottom of page