Många bäckar små...

Utsöndringsorganen lever, njurar, lungor och hud bör vi vara extra rädda om och stötta så gott det går. Deras uppgift är att avlägsna slaggämnen, vilket är ämnen som är främmande, skadliga för din kropp eller inte har en funktion att fylla.

Jag pratar ofta om olika slags gifter vi går och bär på, när våra utsöndringsorgan blir för trötta blir vi inte av med gifterna utan de cirkulerar istället kvar i kroppen. De flesta av oss upplever att vi faktiskt lever hyfsat nyttigt och hälsosamt men ändå drabbas av diffusa sjukdomar, krämpor och symptom. Gifterna har många vägar in i kroppen och en del bildas först på insidan.

 

”En kvinna absorberar mer än 2kg kemikalier/år i genomsnitt bara från personliga hygienartiklar och smink. Män 1kg kemikalier/år. Ca 80 % av dessa ämnen kommer in i blodbanan som din lever sen får ta hand om. 20 % ligger kvar på huden och kan orsaka hudåkommor.”

 

I dagsläget är det vanligt att vi utsätter oss för elektromagnetiska fält under många timmar på arbetsplatsen och i

hemmet med micro, skärmar, lysrör och trådlösa apparater eller bor nära kraftledningar och master.

Det är normalt att omge sig med parfymer, kosmetika, hårmedel, luft fräschare, myggspray, impregneringsmedel, svarta kläder fulla med kemikalier och tungmetaller.

Det är vanligt att man från början fick en medicin för sin sjukdom men i slutet har tio för att dämpa biverkningar från första. 

Det är heller inte helt ovanligt att dagsrutin innehåller kaffe, svart te, energidryck eller någon dietläsk istället för vanligt vatten.

Skall vi välja antibiotikaköttet, tungmetallsskaldjuren, den besprutade frukten eller det "rena" - "ekologiska" alternativet som inte alltid passar plånboken.

De här punkterna och många därtill går hand i hand med att det också numer inte är helt ovanligt med sköldkörtelproblem, reumatisk värk, migrän, pollenallergi, eksem, diabetes, depression med mera. Vi har kunskapen, men ändå har mycket av det som skadar oss blivit ”normalt”. Det är ju extremt ansträngande att tänka på allt och att ha ett optimalt renlevnadsliv. Men livet kanske inte alltid behöver vara allt eller inget? Man kan vara noga och duktig med en grej och se lite mer mellan fingrarna med en annan grej. Jag tänker plus och minus är lika med noll, man kompenserar kroppen så gott det går för skadan man orsakat. Eller ännu bättre förebygger och stärker upp den så den klarar kommande påfrestningar! 

 

Några tips på vad man kan göra för att hjälpa kroppen att ta hand om gifter!

  • Undvik att köpa städ/rengöringsprodukter, kläder och hudvård/hygienartiklar med för mycket kemikalier.

  • Ha ett sovrum fritt från el artiklar/skärmar.

  • Köp ekologiskt/naturligt/fritt växande så långt det går.

  • Få i dig tillräckligt med vitaminer och antioxidanter och ge kroppen bästa näringen.

  • Du stöttar dina lungor genom djupandning och meditation. Lungorna förser kroppen med syre och transporterar bort koldioxid som är en restprodukt som bildas vid cellandningen och åker ut med utandningen.

  • Ta hand om din lever. Allt du dricker, andas och absorberar genom huden renas och avgiftas här. Levern fungerar som ett reningsverk för vårt blod och hjälper till att bibehålla din hormonbalans genom att förstöra eller inaktivera de hormoner som kroppen inte behöver. Den tillverkar dessutom lymfa som har stor påverkan på ditt immunförsvar. Om levern inte kan ta hand om alla gifter, skickas de istället tillbaka till blodomloppet där de hamnar hos njurar, lungor, huden eller lymfan. Om detta pågår under längre tid kan i värsta fall kroniska sjukdomar uppstå.

  • Var snäll mot dina njurar, de renar blodet från slaggprodukter och främmande ämnen, är ett hormonproducerande organ och deltar bland annat i reglering av syra-bas balansen.

  • Var kräsen med vad du lägger på huden. Huden skall skydda dig, försvaga inte din skyddsbarriär, den skall stå emot bland annat gifter och virus. Huden berättar hur kroppen mår och vad som pågår på insidan. En överbelastad insida kan lätt visa sig som olika slags utslag på huden.

  • Plastbanta, välj bort plastförpackningar, plastleksaker osv. Omge dig och hantera plaster så lite du kan.

  • Drick vanligt vatten för att underlätta för kroppen att få ut gifterna

 

Jag har under de sista åren dragit mig åt mer naturliga, fritt växande och ekologiska ingredienser i produkterna jag använder och säljer på salongen. Det ger så mycket mer än friskare hud och mindre belastning på mina kunders kroppar. Det som är bra för oss blir ringar på vattnet och ger ett fungerande kretslopp. Det är inte bara det rena odlandet för ingredienserna i sig utan framställningen av sammansättningen, förpackningen, transport osv.

Produktresan är ju dessutom inte slut när hudvårdsprodukten kommer på din hud, en del går in i huden och en del sköljs bort och försvinner i avloppet, ett cirkulerande kretslopp som förhoppningsvis skall vara hållbart och inte förstör mer än vad det bygger upp. Jag har framförallt fyra stycken märken som jobbar extra hårt för att vi skall hålla oss friska och djur och natur inte blir lidande. Hudvårdsmärke Esse & M.Picaut, kosttillskott Wissla och hårvårdsmärke Bruns. Du kan läsa mer om dessa märken under "Hudvårdstips" eller tillsammans med e enskilda produkterna i webshopen!